The Musical Box: Inte flyttar jag till sjöss, nej

fredag 29 augusti 2014

Inte flyttar jag till sjöss, nej

LARS HOLLMER – XII SIBIRISKA CYKLAR – 1981

Vaknade en augustimorgon med textraden ”Inte flyttar jag till sjöss, nej inte flyttar jag till sjöss, nej” ringande i skallen, och så fortsatte melodin att tjata utan vare sig början eller slut...
Sånt är jobbigt. Och inte blev det bättre av att den morgonen ett av sommarens mer kraftfulla åskväder var på väg in från horisonten. Luften var syrefattig och tung att andas, regnet hängde i de svarta molnen och jag fick huvudvärk.

Så för att få bort den där envetna textraden ur tankarna började jag, samtidigt som de hotfulla molnen tornade upp sig bakom Taberg och åskan mullrade på avstånd, att googla på ”Inte flyttar jag till sjöss”...

Det visade sig att en låt med nästan samma namn, Ja änte flöttar ja te sjöss, finns på Lars Hollmers LP XII sibiriska cyklar, en skiva jag inte spelat på åratal...där texten går ”Inte flyttar jag till sjöss, nej inte flyttar jag till sjöss, nej”

...som först när man hör den är både förbryllande och rolig...men när man har den ringande i huvudet under ett djupt lågtryck kan bli oerhört plågsam.

Fördelen med mitt googlande var dock att denna kardborretaggiga melodi, som då börjat få en viss likhet med en av Tove Janssons hemlighetsfulla och elektriska Hatifnattar, till slut gav sig av för att (förmodligen) hemsöka nån annan stackare...vilket även ovädret gjorde, det försvann lika snabbt som det dök upp.

En annan fördel var att jag blev lite nyfiken på XII sibiriska cyklar. Medan regnvattnet fortfarande forsade ner för gatan och träden ännu droppade efter det häftiga skyfallet letade jag upp LP:n, vars fullständiga titeln är ”XII sibiriska cyklar. Alternativkommersiella snickarlåtar av Lars Hollmer”, och efter många år lyssnade på den igen. Det lättade upp stämningen.
För den som inte är helt bekant med Lars Hollmers märkliga och nästan lite skrämmande värld kan upplevelsen att lyssna på hans musik nog vara ganska frustrerande. Till synes enkla melodislingor, oftast framförda enbart med hjälp av dragspel, med nonsenstexter typ ” nej inte flyttar jag till sjöss, nej”...

Albumet är fullproppat med melodier i samma anda, relativt korta, med rötterna i svensk folkmusik, ibland med text ibland helt instrumentala, nästan alltid dragspel. Det handlar om udda skapelser som Avlägsen strandvals, Hajar du idealfamiljen, Kamelsväng, Jag väntar på Pelle. Låtar där det krävs en viss och mycket speciell sinnesstämning för att uppskatta.

Hollmer var på 70-talet en av grundarna och idésprutorna i legendariska Samla Mammas Manna, ett av den svenska alternativproggens stora namn. XII sibiriska cyklar håller till i precis samma musikaliska fält. En kanonplatta med andra ord.

Nr: 1830/2222

2 kommentarer: