The Musical Box: Magiskt på Woodstock

lördag 16 augusti 2014

Magiskt på Woodstock

Woodstock 45 år

Santana måste ha varit en av festivalens stora höjdpunkter...

SANTANA – SANTANA – 1969

Santanas Soul Sacrifice på Woodstockfestivalen går till historien som ett magiskt rockögonblick. Santanas första album har också gått till historien. Men det för att Santana med detta album ”uppfann” latinorocken, inte för Soul Sacrifice.
Det här är min allra första LP med Santana. Jag köpte skivan av en enda anledning, Soul Sacrifice, vilket jag antar är orsaken till att många andra gjorde det också. Men jag blev besviken. Versionen som finns på skivan har inget med magin på Woodstock att göra, det är ganska en tam sak.

Det enda riktigt häftiga ögonblicket är det där feta, urfeta, gitarriff och möjligtvis Greg Rolies klaviaturspel. Trummisen Mike Shrieve, som är Woodstockversionens stora behållning, kommer bort i den allmänna röran.
För en röra är det. Soul Sacrifice är nämligen ett jam. På skivan sex minuter, på Woodstock nio minuter långt. Därför funkar låten inte i studioversion. Jag har hört Santana spela Soul Sacrifice live flera gånger, och alla gångerna har det varit bättre, mycket bättre, än det som finns på den här LP:n.

Nej, det är inte för sin debutplatta Santana går till rockhistorien. Det är inte ens för låtarna Evil Ways och Jingo Lo-Ba, som också gömmer sig här. Santanas riktiga storhet visade sig på de skivor som efter 1969, Abraxas, Santana III, Caravanserai...

Nr: 1622/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar