The Musical Box: Bländande gitarrarbete av Zappa

torsdag 4 september 2014

Bländande gitarrarbete av Zappa

FRANK ZAPPA – CHUNGA´S REVENGE - 1970

För rockers kan Chunga´s Revenge kanske vara rätt platta att börja med om de nu tänkt sig att ge sig på Frank Zappas enorma skivproduktion.
Det är vad jag vet det första zappa-album som man kanske kan kalla rockorienterat. Men bara delvis, för givetvis får man sig också en rejäl dos extrem jazzfusion, zappatolkad Paul Anka-doo-wop, gospel och världsmusik. Men framför allt handlar nog den här skivan om en rad läckra, svettiga och råtunga gitarrarbeten.
När skivan är slut – den går märkligt fort att lyssna igenom trots att varje sidan är 20 minuter lång – är det för min del Zappas bländande gitarrsolon som hänger kvar i luften. Bara av den anledningen borde Chunga´s Revenge från 1970 ingå i varje skivsamling.
Personliga favoriter: Transylvania Boogie och extrema Chunga´s Revenge.

Det här är också första skivan där Frank Zappa samarbetar med Mark Vollman och Howard Kaylan från 60-talspopbandet The Turtles. Varför är för mig en liten gåta.

De spelade inga instrument och deras sånginsatser håller knappast den kvalitet Zappa annars brukade kräva av sina medmusikanter. Troligtvis var de med som nån slags side-kick, för de båda gossarnas humor var om möjligt ännu mer sjuk än Zappas egen...

Nr: 1611/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar