The Musical Box: Joe Jackson tillbaka till rötterna

torsdag 11 september 2014

Joe Jackson tillbaka till rötterna

JOE JACKSON – LAUGHTER & LUST – 1991

Joe Jackson var i slutet av 70-talet en av de mest lovande new wave-rockarna England fått fram. Hans debutplatta Look Sharp från 1979 står sig än i dag som en av de fräckaste och starkaste plattor som gjordes i genren. Med Laughter & Lust, tolv år senare, var Joe Jackson tillbaka på Londons bakgator.
Kanske lätt förblindad av sin framgång gav sig Joe Jackson i början av 80-talet iväg till USA. De album han gjorde där kommer knappast att gå till rockhistorien. Visserligen smart vuxenpop, men ganska tråkigt, förutsägbart och uppblåst. Bottennappet, enligt mig, kom 1989 med Blaze Of Glory.

Men där nånstans satte Joe Jackson ner foten, gick tillbaka till sina rötter. Till rocken, till ironin, till de kompromisslösa texterna. Resultet blev, med tanke på åren innan, fantastiskt. Laughter & Lust är en riktigt, riktigt bra rockplatta. En av Joe Jacksons bästa och en av de roligaste rockplattor som gjordes under det tidiga 90-talet.

Här finns kanske inte den vilda och oförskämt råa energi som på Look Sharp. Under de tolv år som gått hade Joe Jackson slipat på sitt uttryck, på gott och ont.

Laughter & Lust är musikaliskt sett givetvis flera klasser starkare än Look Sharp, men inte lika charmig. De stora hitlåtarna lyser också med sin frånvaro.

Kanske var det därför den här plattan, som så många andra, gick spårlöst för. Den enda låt man kan kalla hit är spåret Hit Single, som jag dock inte tycker hör till LP:ns bästa spår.

Men som helhet – och med tanke på åren innan – är Laughter & Lust jättekul att lyssna på.

Nr: 1547/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar