The Musical Box: Mainstream...men bra mainstream...

lördag 27 september 2014

Mainstream...men bra mainstream...

ERIC CLAPTON – MONEY AND CIGARETTES – 1983

Den här LP:n är Claptons sista album innan han sögs ner i det svarta hål som kallas mainstream och inte spottades ut förrän tio år senare. Money And Cigarettes är början på den eran. Om det berodde på att han bytte skivbolag till Warner Brothers kan man bara gissa...
Jodå, Money And Cigarettes har alla kännetecken på mainstream. Det här är ett album Eagles skulle varit stolt över.

1- Musiken är steril, här finns inget som riktigt skakar om eller är ens i närheten. När en låt med namnet I´ve Got A Rock´n´ Roll Heart är ett enda långt sömnpiller, då förstår man.

2- Det är en popskiva, inte en enda riktig blueslåt. Det är inget bra tecken när det gäller Clapton.
Men här kommer twisten...jag har ju trots allt skivan kvar i samlingen...för...

1- Soundet är riktigt bra. Clapton lyckades på något sätt undvika det där trista 80-talssoundet. Money And Cigarettes låter bra. Möjligtvis beror det på producenten Tom Dowd, som verkade vara en sansad man.

2- Jämför man Money And Cigarettes med allt annat EC skulle hålla på med de kommande tio åren står den sig rätt bra ändå.

3- På 60-talet hade Clapton aldrig kommit undan med så svaga låtar, men det finns en del låtar jag tycker är helt okej; The Shape Your In till exempel.

4- Clapton hade med sig ett bra gäng i studion, Ry Cooder (gitarrkung) och Albert Lee (gitarrhjälte). Att Gary Brooker (Procol Harum-gigant) tydligen fick sparken mitt under inspelningen är en annan historia.

Nr: 2024/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar