The Musical Box: Birth Control svidande nära gränsen

söndag 26 oktober 2014

Birth Control svidande nära gränsen

BIRTH CONTROL – OPERATION – 1971

På Operation går Birth Control ut i ett rasande tempo – kanske är det för högt. ”Galopprock” kan man få för mycket av, särskilt om den är onyanserad.
Tyska Birth Control är på sitt andra album svidande nära den gränsen. Men självklart är det här bandet alldeles för skickligt för att gå i enkla fällor. Helhetsintrycket av Operation, när man tagit sig igenom hela skivan, är i stället att detta är ett lysande krautrockalbum av en de allra främsta tyska 70-talsgrupperna.

För min del vände det samtidigt som jag vände på skivan. Mer exakt med andra spåret på b-sidan – Pandemonium – där Birth Control tar sin musik till helt andra höjder än tidigare.

Skarpa opolerade saker som Stop Little Lady (som på sitt sätt är sagolik) och malade påfrestande Just Before The Sun Will Rise blir i det ljuset ”bara” bra hård rock.

Rytande och påträngande Pandemonium är något helt annat. Det är där Birth Control visar sin storhet på allvar. I avslutningen med elva minuter långa Let Us Do It Now, med ett läckert pianointro, gör bandet processen kort med alla dem som eventuellt fortfarande är tveksamma.
Här vet jag att en och annan tar lite illa vid sig av den kraftfulla orkestreringen, men för min del har den detaljen precis motsatt effekt. Tack vare den låten, och orkestern, blir Operation inte bara ett i raden av många, utan en mycket speciell LP med en alldeles egen karaktär.

Operation var andra LP:n från Birth Control. Som så många andra tyska band hämtade de inledningsvis sin inspiration från brittiska föregångare, inte minst Deep Purple, men även från psykedelisk rock och hårdrock. Operation är i det fallet en typisk LP.
Birth Control skulle senare dra vidare mot jazzrock och utveckla en mer personlig stil, där albumet Plastic People från 1975 nog får sägas vara en höjdpunkt.

Nr: 1372/2222

3 kommentarer:

  1. Jag kan inte låta bli att kommentera detta med gruppnamn och albumtitlar. Varför i hela friden kallar en orkester sig för "preventivmedel"? Var deras musik så trist att folk blev sexuellt avtända av eländet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. ha,ha, eller så var det precis tvärtom och de tog namnet för säkerhets skull...

      Radera
  2. Hej!
    1966, när bandet bildades, talades det ganska mycket om den sexuella frihet p-pillret gav. Har ni glömt det? Något som diskuterades flitigt under 60-talet gav följaktligen bandnamnet.
    Att den katolska kyrkan var/är stark emot preventivmedel spelade visst också in.
    Två spelningar var planerade i höst. Bonn och Zwicks på Reeperbahn, men trummisen Berndt Noske avled tyvärr tidigare i år.
    Eftersom det är ett stundande 50års kalas i vardande, hoppas jag att man gör en sista kraftsamling.

    SvaraRadera