The Musical Box: Danmark är flöde ost och smör

lördag 11 oktober 2014

Danmark är flöde ost och smör

TORSSON – ISLANDS OF HAWAII – 1995

När danska Shu Bi Dua på 70-talet spelade in låten Danmark höjdes röster om att den borde bli Danmarks nya nationalsång. När Torsson nästan 20 år senare spelade in sin hyllning med samma namn till landet på andra sidan Sundet fanns det dem som tyckte att den borde ta över efter Det er et yndigt land.
Oförskämda som danskar alltid är när det gäller Sverige blev det så klart inget med det. Vilket man nog kunde räknat ut på förhand. Ni skulle bara veta vad de kallar vårt landslag i fotboll...

Men nog är Torssons Danmark en superhit alltid, och det är ju där man hamnar när man dör.
”Danmark, Danmark är flöde, ost och smör. Det måste vara där man hamnar när man dör”.
Islands Of Hawaii är så klart inte Torssons utlandssatsning med texter på engelska om nån hade fått för sig det. Det är fortfarande så nordvästskånskt det kan bli. Det engelska dyker bara upp i titellåten, som är Torssons längsta låt alla kategorier, 7:21 och handlar om en stackars man som förlorade sin kvinna när hon dök från en livräddningsflotte strax utanför Hawaii och försvann i djupet.

Det är bara en av alla historier Bo Åkerström berättar denna gång. Det är ingen rim och reson alls. Ta bara den hemska historien om Bertils bror och hans oförskämda släktingar, varför skulle han jobba åt honom?

Det är en sån där låt det finns all anledning att lära sig utantill. Förmodligen kan man använda sig av den när man vill bli av med gäster som inte har vett att gå hem i tid.

Här finns också Torssons konstigaste låt någonsin, vilket inte vill säga lite. Om Torsson spelat in Ansgars handskar i slutet av 60-talet hade man nog hittat en förklaring, men eftersom skivan släpptes 1995 är jag mer osäker.

Det är nämligen så nära psykedelia Torsson någonsin kommit, åtminstone vad det gäller texten. Helt obegriplig. Var dök Alfred Nobel upp nånstans ifrån?

Nr: 124/CD

2 kommentarer:

  1. "Bertils bror", är det nån variant på "Maggie's farm"? Verkar lite så på din beskrivning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte tänkt så långt. Men så kan det nog vara.

      Radera