The Musical Box: Det här gjorde Neil Young bra

söndag 9 november 2014

Det här gjorde Neil Young bra

NEIL YOUNG – HARVEST MOON – 1992

Hösten 2012 släpptes en nypress på vinyl av Harvest Moon. Då var det en och annan som gick på en liten blåsning på Tradera och budade hem skivan för dyra pengar. Originalpressen från 1992 är nämligen ohyggligt svår då bara ett litet antal trycktes upp.
Den jag har är en förstapress tryckt i Tyskland, måste jag lite kaxigt berätta. Jag köpte den våren 1993 för 30 spänn i en begagnataffär på Smedjegatan i Jönköping. På den tiden var det ingen som ville ha LP-skivor...nu är det precis tvärtom.

Harvest Moon är Neil Youngs uppföljare till hans dundersuccé från 1972, Harvest. Hans bäst säljande LP någonsin och den skiva som många betraktar som hans storverk.

Harvest Moon blev inte lika populär, det var nästan tvärtom. Den gick mer eller mindre spårlöst förbi. Vad det gäller innehållet är det precis tvärtom också, men åt andra hållet. Harvest Moon är en betydligt roligare upplevelse än Harvest.

Jag har redan jämfört de båda skivorna på annan plats i bloggen – Harvest eller Harvest Moon – så den diskussionen lämnas härmed.

I stället kastar jag mig med lystna blickar över Harvest Moon, vilken precis som sin föregångare är en countryplatta. Utan att behöva tänka för länge kan jag konstatera att här finns en rad synnerligen läckra countrypoplåtar. Inledningen med Unknown Legend och From Hank To Hendrix är inte dum alls, för att inte tala om One Of These Days.

Så jodå, det här gjorde Neil Young väldigt bra. Problemet är kanske att alla låtar inte är lika roliga. För den som inte hör till Neil Youngs verkliga dead-heads kan nog den här plattan bli lite tråkig i längden. Men ändå, den är roligare än Harvest...

Nr: 1377/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar