The Musical Box: Ett steg framåt för BTO

fredag 28 november 2014

Ett steg framåt för BTO

BACHMAN TURNER OVERDRIVE – II – 1973

BTO:s andra platta är inte nån rockklassiker direkt, men den var ett stort steg framåt för Kanadas råaste och mest råbarkade rocktruckers i början av 70-talet. BTO II är mycket stabilare än gruppens debut-LP från tidigare samma år, här har BTO hittat sitt sound.
Det är en förvånansvärt varierad platta, som dessutom innehåller bandets första riktigt stora hits Let It Ride och Takin´ Care Of Business.

Let It Ride är en sån där låt som fortfarande dyker upp med jämna mellanrum i radiokanaler som specialiserat sig på nostalgisk rock från 70-talet.

Det gör de rätt i, den låten går att lyssna på nu för tiden också, jag gillar det där fläskiga drivet. Takin´ Care Of Business slipper man däremot höra.

Lika bra det kanske. Det är en ganska ordinär rocklåt som jag nästan skulle kunna anklaga för att vara lite fantasilös...för mycket tjatboogie och för lite rock.

Men de tre bröderna Bachman; Randy, Robbie och Tim, tillsammans med gitarristen C.F Turner var med den här LP:n inte helt framme. Det skulle dröja till året efter och LP:n Not Fragile...men det vet så klart alla ni som också var med på den tiden...
För dem som inte var med kan jag berätta att BTO höll till i gränslandet mellan boogierock och hårdrock. Ibland jämfördes de med ZZ Top...ibland med Lynyrd Skynyrd. Den här LP:n, liksom bandets första, har dessutom ganska tydliga spår från Randy Bachmans tidigare grupp Guess Who.

Nr: 1405/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar