The Musical Box: Jag är son av ayatollah

onsdag 12 november 2014

Jag är son av ayatollah

TORSSON – SON AV AYATOLLAH – 1980

Vi satt i köket i lägenheten i Helsingborg. Min bror hade precis köpt Olle Drejares* gamla vinröda Renault och de skrev kontrakt. Jag satt och tittade i den papplåda Olle haft med sig, med nya skivor från Svenska Popfabriken. Jag bläddrade men siktade in mig på Att kunna men inte vilja, Torssons första LP. Jag höll, jag höll, i singeln Son av ayatollah, men ställde tillbaka den i lådan...
Ni kan inte ana vad jag ångrade det i många år sen. Det tog inte särskilt lång tid efter det som Son av ayatollah blev omöjlig att få tag på. På b-sidan låg minst lika legendariska Lingonplockning. De få exemplar som tryckts upp försvann nästan direkt.

Det blev nästan en sån där mytomspunnen singel som alla kände till, men ingen utanför Klippan sett på riktigt. När skivan nu för tiden – vid mycket sällsynta tillfällen – dyker upp på Tradera brukar den bli ganska dyr.
Jo, jag har skivan nu. Men jag fick vänta i nästan 35 år innan jag fick tag på den. Anders på Record Service hade den.

Texten på Son av ayatollah är förmodligen inte alls politiskt korrekt nu för tiden. Den handlar om en helt vanlig familjefar, försäkringstjänsteman dessutom, som på nätterna byter om till skägg och turban och terroriserar grannskapet.

Lingonplockning är däremot en något oskyldigare historia, om Kalle och Kristina på utflykt i skogen, en söndag i september. Sådant händer...
Knäckte du korsordet redan 1980? Annars kan du ju alltid försöka nu...

Nr: 71/singel

* Jag tror det var han, jag är nästan säker, men riktigt säker är jag inte. Det kan ha varit nån av de andra i Svensk Popgänget.

4 kommentarer:

  1. Den här singeln har jag ju i samlingen, i utmärkt skick dessutom. Kul att den fått lite samlarvärde. Vad brukar den springa upp i på Tradera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag betalade 100 för mitt ex, vilket jag tyckte var rätt billigt. Jag har sett den går för ungefär det dubbla. Men å andra sidan såldes den för några veckor sen på Tradera för under en 50-lapp...

      Radera
  2. Okej. Det kan ju tyckas vara mycket för en singel, men ändå för lite för att jag ska tycka det är värt att sälja. Plattan är ju absolut charmig och rolig att ha i samlingen. För några år sedan såg jag att Kriminella Gitarrers singel "Silvias unge" gick för runt 500:- på Tradera. Den funderade jag faktiskt på att sälja, eftersom den rent ut sagt är för jäkla dålig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. He, he, nä så lite kan man inte sälja en sån här singel för...även om jag inte skulle sälja mitt ex oavsett pris.
      500 för Kriminella Gitarrer låter i så fall mer intressant...men jag är lite tveksam där också...

      Radera