The Musical Box: Torsson live på The Tivoli

torsdag 13 november 2014

Torsson live på The Tivoli

TORSSON – ELVAMANNALAG – 1998

För den som inte alls förstår Torsson är det lätt att kalla deras musik för buskispop, vilket gjorts i en och annan recension. Men det är inte lätt att ”kategorisera” Torsson. Närmast sanningen kommer man nog om man helt enkelt ger upp och ger Bo Åkerström och hans kumpaner en helt egen nisch i den svenska popfabriken*.
Torssons livealbum Elvamannalag är en sån där typisk skiva som är ohyggligt svår att begripa sig på för den som inte är insatt. Skivan är inspelad på The Tivoli i Helsingborg 1998, där publiken är i upplösningstillstånd redan från början. Vad är nu detta, är så klart en berättigad fråga för den som inte har koll.
Men på den tiden gjorde Torsson inte särskilt många liveframträdanden, så förväntningarna var säkert höga. Det var först en bit in på 2000-talet Torsson började turnera på allvar. Att låtarna är ungefär de samma som i början och mitten av 80-talet gjorde ingenting för dem som var där. De ville se Torsson.

Det är delvis tack vare publiken Elvamannalag blir en alldeles lysande liveinspelning. Det är nerv och närvaro från första till sista låten. Bo Åkerström håller snacket igång och håller den något stökiga publiken i ett varligt men bestämt grepp.

Låtarna är till stora delar de gamla välkända; Elmia jordbruksutställning, Volleyboll Molly, Son av ayatollah, Rim & reson...

Men eftersom Elvamannalag är Torssons allra första livealbum, trots att gruppen 1998 hade en närmare 20-årig historia, har de sin berättigade plats.

För alla torssonextremister är det två låtar som borde vara extra intressanta. Dels Vagabond, en låt från en singel Bo Åkerström spelade in under namnet Hugh Scott Band, dels då helt nya låten Elvamannalag, som inte finns på någon annan skiva än denna.

Nr: 206/CD

* Ett förtydligande: Jag menar just här inte Svenska Popfabriken i Klippan, utan den svenska popindustrin i allmänhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar