The Musical Box: Airplane för stora för sitt eget bästa

lördag 25 april 2015

Airplane för stora för sitt eget bästa

JEFFERSON AIRPLANE – THIRTY SECONDS OVER WINTERLAND – 1973

Det var nog så att Jefferson Airplane blev för stora för sitt eget bästa. Inget de gjorde efter Surrealistic Pillow 1967 erkändes som särskilt bra eller spännande. Därför är det så skönt att konstatera att bandets allra sista platta, ett livealbum från den allra sista turnén 1972, ändå är ett så pass starkt album.
Dessutom är inledningen så ohyggligt kaxig. Första låten, Have You Seen The Saucer, var en då nästan helt okänd låt, tidigare bara publicerad som b-sida på singeln Mexico, som i sin tur nästan aldrig spelats i radio på grund av sitt politiska budskap.

Valet av den låten känns i dag självklart, Have You Seen The Saucer är en av Jefferson Airplanes allra bästa låtar, fullt jämförbar med ikonerna White Rabbit och Somebody To Love. Så var det förmodligen inte alls 1973 när skivan kom ut, det låtvalet såg nog bara konstigt ut.

Att Thirty Seconds Over Winterland gick samma recensionsväg som sågade Long John Silver och Bark var inte så konstigt.

När Thirty Seconds Over Winterland spelades in fanns bara hälften av gruppen kvar från sju år tidigare och debutplattan Jefferson Airplane Takes Off , Jorma Kaukonen, Jack Casady och Paul Kantner.

De var kantstötta men levde som de lärde, mitt i San Franciscos hippiekvarter. Thirty Seconds Over Winterland är trots att det är bandets sista LP inte någon sammanfattning eller ens i närheten av någon Best Of-skiva.

Här finns till exempel inte bandets självklara superhits White Rabbit eller Somebody To Love. I stället fokuserade Jefferson Airplane på helt andra saker, saker folk i allmänhet och recensenterna missat. Som den där b-sidan på Mexico-singeln...
Därför är Thirty Seconds Over Winterland en given LP i varje samling med Jefferson Airplane-skivor. För tro inte att Jefferson Airplane inte klarade att göra ett bra jobb trots att bandet 1972 var i upplösningstillstånd.

Den situationen hade de redan befunnit sig i under flera år. Att det snurrade snabbare, eller saktare, just då, var det nog ingen som ens tänkte på.

Nr: 808/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar