The Musical Box: Blues Bands officiella bootleg

torsdag 23 april 2015

Blues Bands officiella bootleg

BLUES BAND – OFFICIAL BLUESBAND BOOTLEG ALBUM – 1980

Inget skivbolag anmälde intresse när gamle Manfred Mann-sångaren Paul Jones kom med den här inspelningen. I stället tryckte bandet upp 3000 exemplar för egna pengar, signerade och numrerade dem. När betydligt fler ville ha den än antalet tryckta skivor, hörde Arista av sig...
Min LP har nummer 13475 och hör alltså till den officiella utgåvan (det skulle dock inte förvåna om alla senare skivor har samma nummer). Jag har aldrig sett, eller ens hört talas om någon som har en av de där 3000 första. Omslaget ser dock likadant ut som den privata pressningen, det lär jag få nöja mig med.

Paul Jones Blues Band dök upp i precis rätt ögonblick.

Den brittiska pubrocken hade vaknat till och folk hade börjat intressera sig för killar som Mickey Jupp igen. Dr Feelgood och en del andra hängde på.

Blues Band kom från ingenstans och tog en helt egen nisch nånstans mellan Mickey Jupp och Blues Brothersfilmen som i samma veva hade gått upp på biodukarna.

Vad som egentligen hände först och varför, har jag ingen direkt koll på. Det är svårt att hitta distans när man var mitt uppe i det.

Men Blues Bands Official Bootleg Album fick i alla fall mig att åka till ställen som Burseryds Folkets Park, Boklövet, och en del andra märkliga rock´n´rollställen längs Sveriges västsida för att få höra Blues Band spela, som sommaren 1981 gjorde en turné genom södra Sverige.
Mitt intresse höll i sig så pass att jag bara för några år sedan hamnade i Gislaveds folkpark när Paul Jones och hans nu nästan 35-åriga band kom på nytt besök till Västbo. Jodå, Blues Band lever.

Official Bootleg Album är en ovanligt lyckad debutskiva trots att nästan alla låtarna är covers. Flatfoot Sam är en sån där låt jag misstänker för alltid kommer att finnas med i mitt huvud. Boom Boom (Out Goes The Light) är en annan...

Att Paul Jones är en briljant bluessångare och Dave Kelly en bländande gitarrist behöver jag väl inte lägga till?

Nr: 1115/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar