The Musical Box: Captain Beyond – för de redan frälsta

onsdag 15 april 2015

Captain Beyond – för de redan frälsta

CAPTAIN BEYOND – CAPTAIN BEYOND – 1972

Captian Beyond har kallats ”en fattigmans Led Zeppelin eller Black Sabbath”. Det var det sista denna kultgrupp var. Men de dök upp i precis fel tid.
Det hjälpte inte att sångaren Rod Evans hade ett förflutet i Deep Purple eller att det fanns med folk både från legendariska Iron Butterfly och Johnny Winters band. Captain Beyond blev - på den tiden – aldrig något mer än ett obskyrt val för folk som hade Deep Purples Mark 1-upplaga som hjältar.

Att jämföra Captain Beyond med Led Zeppelin eller Black Sabbath är egentligen väldigt fel. De hade inte särskilt mycket gemensamt med dem. Captian Beyond var helt och hållet inne på heavy-psych-prog-spåret.

Bättre är så klart att ställa den här LP:n vid sidan av Deep Purples tre första album. Rod Evans hade nog en viss påverkan kan man tänka.
Nu för tiden kan man så klart också jämföra med Warhouse första LP, som var ett projekt av andre kickade Deep Purple-medlemmen, Nic Simper. Skillnaden är dock att Captain Beyond är en starkare konstellation med en rad betydligt starkare låtar.

Captain Beyond får nog ingen att dyka ner i det grumliga heavy-psychträsket och börja rota efter fler spännande saker. Detta är ett band för de redan frälsta.

Första LP:n anses vara gruppens främsta. Här är dessutom låtarna relativt korta, vilket nog kan anses vara positivt för den här typen av musik. (för) långa heavy-psychlåtar har nämligen en tendens att bli lite tjatiga.

Captain Beyonds debutskiva är dessutom en hyllning till Duane Allman som en tid innan skivan gavs ut hade omkommit i en motorcykelolycka. Att det är så går inte att missförstå, det inser man redan under första låten.

Nr: 1156/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar