The Musical Box: Gabriels utvalda höjdpunkter

söndag 26 april 2015

Gabriels utvalda höjdpunkter

PETER GABRIEL – PLAYS LIVE – 1983

Peter Gabriel skapade i mitten och slutet av 70-talet en rad märkliga, fantastiska, skrämmande och suggestiva mästerverk i sin studio. Men skulle de låtarna fungera live också?
Det här albumet påstår att det gick. Men känslan säger mig att kontrollen var total. Det är inte ett direkt roligt album att lyssna på, men det är välgjort.

Peter Gabriel Plays Live är rent av ett storslaget dubbelalbum.

Ljudet är ypperligt, publiken ”stör” knappt alls, arrangemangen är perfekta och välplanerade in i minsta detalj.

Låtarna låter nästan exakt som i sina studioversioner.

Akterna är hämtade från Gabriels turné i USA och Kanada hösten 1983 och vi får höra de utvalda godbitarna.

En sådan perfektion har viss upphetsande effekt på många gamla progrocklyssnare. Det finns många som uppskattar när band eller artister på scenen återskapar exakt samma sound som de tidigare gjort i studio. Detta uppskattas med all rätt. Det är så klart oerhört svårt att göra något sådant.
Jag tycker det är betydligt roligare att lyssna på livealbum där artisterna/banden prövar något nytt, presenterar alternativa vägar eller bara, av en händelse, glider över i ett oplanerat jam. Det visar på en annan storhet som jag uppskattar mer än perfektion.

Men som sagt, Peter Gabriel Plays Live är ett högoktanigt livealbum. Jag tror väldigt många skattar det mycket högt. Det är nästan perfekt.

Det man möjligtvis skulle kunna ha synpunkter på är låtvalet. Jag tycker det borde varit med några fler låtar från hans två första album och lite för många från Melt och Security*.

I Go Swimming är intressant, den finns vad jag vet inte på något av hans studioalbum.

Nr: 1033/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar