The Musical Box: Orange Peel - en krautrockikon

måndag 27 april 2015

Orange Peel - en krautrockikon

ORANGE PEEL – ORANGE PEEL - 1970

Det borde vara ett varningstecken att första låten på krautrockbandet Orange Peels enda LP täcker hela sidan. Några minuter in på skivan är nog de flesta dock övertygade om att den här gruppen är ett tämligen sofistikerat jazzband som ämnar traktera sina lyssnare med behaglig avantgardejazz den närmaste timmen.
Så är det inte alls. Orange Peel är ett av de allra råaste och mest brutala krautrockband man kan tänka sig. Amon Düül II:s Phallus Dei är en fläktning i jämförelse.

Att det är så inser man när ungefär halva LP-sidan spelats upp. Det är först då Orange Peel visar sitt rätta jag. Grinar med förvridna ansikten och skruvar upp förstärkarna till det outhärdliga.
För den som inte har vanan inne kan nog Orange Peel bli en pina. För dem som älskar progressiv rock, gärna med en brutal, bluesbaserad underton är denna skiva himmelriket.

Orange Peels enda LP bjuder på mycket, med influenser av allt från Faust till Amon Düül II och Can.

Trots att det här bandet bara spelade in denna LP räknas Orange Peel som ett av de klassiska och stilbildande inom krautrocken. Det är ett av de första krautrockalbum som spelades in.

Den här LP:n har därför blivit något av en ikon då den under många år varit oerhört svår att få tag på. Numera finns den dock som reissue.
Den är värd att leta efter. Orange Peel är en upplevelse att få lyssna på. De gömmer sig inte bakom några som helst givna mallar.

Nej, deras musik är egensinnig och högst originell och kan på någon tiondels sekund skifta från brutal hård bluesrock till jazziga toner...eller precis tvärtom.

Nr: 875/2222

2 kommentarer:

  1. Skivbolaget, Long Hair, gav ut en reissue för några år sedan med 2 bonus låtar. Under " Nytt i samlingen " har du en lp med Atlantis. Om du kollar är Orange Peels trummis, Curt Cress, med på denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, det hade jag inte tänkt på, tack!

      Radera