The Musical Box: XTC som väckarklocka

torsdag 16 april 2015

XTC som väckarklocka

XTC – WHITE MUSIC – 1978

Någon har sagt att Bob Dylans version av All Along the Watchtower är perfekt i väckarklockan. Surare munspel har väl aldrig hörts. Att försöka sova är omöjligt.
Men det finns en version av låten som nog är ännu värre, XTC:s inspelning från 1978, sista låten på debutplattan White Music. Där vrider XTC verkligen till Dylans mästerverk och ut kommer något obestämbart, knepigt och fullständigt underbart. Säkert hemsk att vakna till...

Men å andra sidan är det skönt när en artist eller band vågar göra något helt annorlunda av en sådan låt. Dylan tafsar man nämligen normalt inte på, eller gör åtlöje av. Då ligger man illa till.

Men XTC vågade...eller visste inte bättre.

XTC var ett alldeles briljant nya vågenband på sin tid. Andy Partridge, Colin Moulding, Barry Andrews och Terry Chambers ställde verkligen saken på sin spets och prövade de yttre gränserna i allt från punk, new wave, psykedelia och pop.

Bandet gjorde en rad spännande skivor som det finns all anledning att ha i samlingen. Första LP:n White Music är inte deras mest välanpassade. Den kan vara rätt svårlyssnad och tålamodsprövande idag.
Samtidigt är det så klart en kul skiva att ha i samlingen. Den kan vara rätt rolig att spela för någon som upptäckt bandet med välproducerade snygga popskivor som Skylarking eller Nonsuch. White Music är något helt annat. Det är nästan punk.

Nr: 644/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar