The Musical Box: Judas Jump hängde inte med

onsdag 6 maj 2015

Judas Jump hängde inte med

JUDAS JUMP – SCORCH – 1970

Den så kallade ”supergruppen” Judas Jump har fått oförtjänt gott rykte då Andy Bown flera år efter att bandets upplöstes blev medlem i Status Quo.
Supergrupp förresten? Folket i Judas Jump kom från 60-talsbanden The Herd och Amen Corner, vilket i och för sig låter spännande. Men som nästan alla ”supergrupper” blev det inte superbra.

Judas Jumps första och enda skiva blev aldrig någon större framgång. Trots att den kom 1970 under en tid folk verkligen ville höra såna här grejer. Tung rock, mycket mellotron, flöjt och andra märkliga instrument.

Felet med Judas Jump var att de inte gjorde tillräckligt bra låtar. De kunde aldrig mäta sig med storheter som Jethro Tull, Moody Blues eller The Nice.

Idag framstår deras LP Scorch som en tämligen fantasilös skapelse, som jag nog bara kan rekommendera till de progrockfans som redan hört det mesta och inte mår dåligt av att höra ett band till som låter som de allra flesta.
Men helt och hållet usel är naturligtvis inte Scorch. Det är ett rätt bra exempel på hur progressiv rock kunde utveckla sig i början av 70-talet. Det är bara det att de inte var ensamma i genren.

Jämfört med till exempel band som Captain Beyond, Warhorse eller för den delen Deep Purple Mark 1 hänger Judas Jump inte med.

Nr: Borttagen ur samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar