The Musical Box: Mer psykedelisk pop än experiment

tisdag 26 maj 2015

Mer psykedelisk pop än experiment

OS MUTANTES – MUTANTES – 1969

Brasilianska Os Mutantes kaotiska debutplatta från 1968 är en psykedelisk LP som blivit smått legendarisk och sägs ha inspirerat senare tiders hjältar till stordåd, bland annat Nirvana.
Den här LP:n, förvirrande nog med ungefär samma namn, är gruppens andra album. Inte lika berömd som sin föregångare, men minst lika spännande.

Os Mutantes lyckades på sin debutplatta väva ihop latinamerikansk populärmusik med europeisk psykedelia, inspirerade av storheter som allt från Jefferson Airplane till Beatles, den mixen blev sagolikt intressant.

När de dessutom experimenterade vilt med både tonarter, rytmer...och förmodligen också vissa sinnesvidgande droger fick de till något som man inte kan kalla annat än originellt...om än något svårlyssnat för den som inte är van.

Som ni säkert räknat ut stannade inte Os Mutantes där utan fortsatte på den inslagna vägen (de har förresten inte slutat än, det är bara några år sedan de släppte ett nytt album).
Skillnaden mellan den här LP:n och första skivan är att Os Mutantes här hittat en något mer lyssningsvänlig ton och attityd.

Den här skivan innehåller mera psykedelisk pop än bara experimentlust. Det gör i mina öron den här skivan till bättre än sin föregångare. Så gillar du första skivan, ska du absolut leta reda på den här också.

Nr: 1727/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar