The Musical Box: Supertramps regnbågsfärgade bubblor

söndag 3 maj 2015

Supertramps regnbågsfärgade bubblor

SUPERTRAMP – BREAKFAST IN AMERICA - 1979

Låtarna på Supertramps Breakfast in America var som glänsande och fjäderlätta såpbubblor, eller möjligtvis gasfyllda och färgglada ballonger. Njutningsfylld, lättsmält, snäll och, ja, trevlig pop. Som en vaniljglass på en badstrand där doften av solcremé ligger som ett lätt dis och får tungan att klistra fast mot gommen.
Breakfast in America var rena svärmorsdrömmen. Logical Song, Take the Long Way Home och Goodbye Stranger var låtar som till och med en kritiskt granskande föräldrageneration kunde tänka sig att stå ut med.

Men såpbubblor varar bara ett kort ögonblick och ballonger spricker när de kommer för högt upp i atmosfären. Efter det där första lilla lyckoruset var det snabbt över. De regnbågsfärgade bubblorna löstes upp.

Många anser Breakfast In America är Supertramps allra största ögonblick. LP:n var Supertramps sjätte studioalbum och blev den brittiska gruppens stora internationella genombrott.

När Famous Last Words gavs ut några år senare (1982), var det som titeln antyder, början till slutet.

När låtskrivaren och sångaren Rodger Hodgson därefter lämnade gruppen var denna storhetstid över.

Supertramp fortsatte visserligen att göra plattor, men kom aldrig i närheten av försäljningssiffrorna från de gyllene åren i slutet av 1970-talet.

Nr: 532/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar