The Musical Box: Bunalim - acidrock från Turkiet

tisdag 23 juni 2015

Bunalim - acidrock från Turkiet

BUNALIM – BUNALIM – 2012

Man är inte direkt bortskämd med acidrock från Turkiet. Inte vanlig pop heller för den delen. Genom alla år har man fått nöja sig med något enstaka bidrag i schlagerfestivalen. Inte ens det nu för tiden.
Bunalim var på sin tid – om man får tro en lång rad internetskribenter – "det vildaste rockbandet på den anatoliska rockscenen". I början av 70-talet spelade bandet in en rad ruffiga singlar.

En del av dem kom säkert till Sverige, förmodligen med de turkiska invandrare som kom till Sverige i början av 70-talet.

De skivorna lär vara hopplösa att få tag på idag. Någon LP spelades vad jag vet inte in. De där singlarna – när de mot förmodan dyker upp – brukar dessutom vara i ganska dåligt skick.

Därför är den här tämligen nyutgivna LP:n en kulturgärning.

Det är en samlingsskiva med de där märkliga singlarna och en del låtar till. Alla från de absolut första åren av 70-talet.

Turkisk rock är en vit fläck på min skivsamlarkarta, så LP:n kändes nödvändig när jag hittade den i en stockholmsk skivaffär.

Även om soundet är för mycket demokänsla för att det ska vara riktigt bra ångrar jag inte denna investering.
Bunalim har ett ruffigt sound klart influerat av både beatpop och hårdrock men ändå med fötterna stadigt i den turkiska folkmusiken. Mycket fuzzgitarr också! Det gör LP:n till ett synnerligen exotiskt inslag i min samling. Man är som sagt inte bortskämd med acidrock från Turkiet.

Nr: 1982/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar