The Musical Box: Golden Earrings kosmiska popsound

måndag 1 juni 2015

Golden Earrings kosmiska popsound

GOLDEN EARRING – MIRACLE MIRROR – 1968

I slutet av 60-talet var det psykedelia som gällde i popvärlden. 1968 var det dags för Golden Earring, inspirerade av Sgt Pepper, att introducera det kosmiska popsoundet för sina holländska fans.
När jag hör den här LP:n blir jag mer och mer imponerad av Golden Earrings 60-talssound. De var bara i 20-årsåldern när de gjorde den här musiken. Men det är ändå så drivet, så snyggt och så bra popmelodier.

På den här skivan har de hittat ett sound inte alls är långt från det Kinks hade gjort några år tidigare. Att Sgt Pepper och Beatles också haft ett finger med i spelet är också klart, det märks inte minst i instrumenteringen.

Låtarna från Miracle Mirror är kanske inte dem folk i allmänhet kommer att tänka på när de lite förvånat konstaterar att Golden Earring redan hade en lång rad album bakom sig innan de blev en världsnyhet 1973 med LP:n Moontan och magiska Radar Love.

Den enda låt som överlevt från Earrings tidiga epok är nog That Day, som brukar dyka upp på välsorterade samlingsalbum med 60-talspop.

Ingen av låtarna från den här skivan brukar ens finnas med på Golden Earrings egna samlingsplattor.

Möjligtvis beror det på att LP:n har ett lite halvtaskigt rykte nu för tiden, att det var ett experiment som inte gick hem...

Men i min popvärld är det här en kanonplatta. Jag jämför den gärna med Hollies första psykedeliaexperiment Evolution. Zombies i många år bortglömda Odessey And Oracle är också en skiva jag kommer att tänka på, även om det förmodligen är att ta i för mycket.

Men att Golden Earring lyckades hitta det verkliga ”kosmiska popsoundet” kan jag inte gå med på. Det är beatpop, som på de två album de gjort innan, men med ljudeffekter. Favoritlåtar: The Truth About Arthur, Circus Will be In Town och Gipsy Rhapsody.

Den LP jag har är en återutgivning från senare år, dessutom på röd vinyl. När det gäller Golden Earrings 60-talare får man inte vara nogräknad utan får ta det man får.

Kolla också stavningen av namnet. Det skulle dröja ytterligare något år innan de tog bort det sista s-et och blev Golden Earring. 

Nr: 574/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar