The Musical Box: Birth Control, reggae och funk

måndag 13 juli 2015

Birth Control, reggae och funk

BIRTH CONTROL – TITANIC – 1978

Det trodde jag aldrig. Att Birth Control skulle ta vägen via reggae och funk. Men alla skulle ju någonstans, särskilt i slutet av 70-talet efter punkrevolutionen. Då ansågs det inte särskilt smart att lira progressiv rock med långa vindlande melodislingor, obegripliga texter och låånga låtar.
Det var ju givet att även Birth Control skulle ta vägen någon annanstans, bort från krautrocken. Att det blev reggae – tja – det får man väl betrakta som ett dåligt beslut, ett olycksfall i arbetet.

Titanic är nämligen – idag – knappast en Birth Control-LP folk skryter över att ha i sin samling. Det är snarare så att en och annan tycker det är lite pinsamt.
Ska man vara lite förlåtande kan man dock påstå att Birth Control på Titanic lämnade den experimentella rocken och jazzrocken och gick tillbaka till sina rötter, till soundet från Operation från 1971 - en av klassikerna – hårdrock.

Men det resonemanget håller inte. Detta på grund av det där med funkbas och reggaetakter, det som skulle förnya Birth Control...

Nej, Titanic är inte någon av mina favoriter. Jag ställer undan den.

Nr: 1403/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar