The Musical Box: Bländande liveplatta av Grobschnitt

söndag 5 juli 2015

Bländande liveplatta av Grobschnitt

GROBSCHNITT – SOLAR MUSIC-LIVE – 1978

Det här är högoktanig progressiv rock från det sena 70-talet. Grobschnitts Solar Music-Live är ett bländande verk där lyssnaren tvingas åka känslomässig höghastighetshiss mellan djupaste förtvivlan, outsäglig lycka, skräck och njutning.
Jag påstår fräckt att denna live-LP är ett lysande progrockalbum och en fantastisk liveplatta. En LP jag direkt ställer på samma hyllplan som Genesis märkliga livealbum från 1974 och Yes trippel Yessongs

För det är där någonstans man bör leta efter Grobschnitt, som på sin tid ansågs vara tyskarnas svar både på Yes och Genesis. När du lyssnat på Solar Music-Live förstår du varför.
Trots att denna fullmatade LP, minst 25 minuter på varje sida, till stora delar är instrumental går det inte att slita sig från den. Grobschnitt bjuder på överraskningar och hittar vändningar i musiken man knappt trodde var möjliga.

Jämförelserna med Yes och Genesis är självklara, men jag påstår att Grobschnitt ger sig ännu längre ut i den progressiva rockens utmarker och utforskar platser förmodligen varken Chris Squire eller Peter Gabriel trodde fanns.

Tretton minuter långa Mülheim Special är min favoritlåt på skivan. Men jag är inte säker på att den skulle klara av att stå helt på egna ben, den är en del av en helhet som hänger ihop från första till sista tonen.

Det finns ganska många krautrockkännare som påstår att Solar Music-Live är en höjdpunkt. Jag håller med!

Nr: 576/2222

1 kommentar:

  1. Jag kan bara instämma och njuta av din text. Solar Music dök ju upp första gången på dubbel-lp'n Ballermann innan dess tror jag låten hette Sun Trip.
    Har hört antydningar om att Pink Floyds "Empty Spaces" från The Wall, skulle vara en rip off av Grobschnitts "Solar Music."
    Har ett tag varit lite vankelmodig angående köp av Grobschnitt-boxen 79:10. Har inte hittat den på vinyl. Kan en box med 17 cdskivor vara värd 2000kr?
    Tack för den stora kulturgärning du gör.

    SvaraRadera