The Musical Box: Generation X - den ironiska generationen

tisdag 14 juli 2015

Generation X - den ironiska generationen

GENERATION X – GENERATION X – 1978

Indirekt var det Billy Idols punkband med samma namn som gav upphov till benämningen på dem födda någon gång mellan 1965 och 1975*, Generation X. Den första generation som sägs förstå och uppskatta ironi. Punkbandet tog i sin tur namnet från en pocketbok av Douglas Copeland.
Om det sen är ironiskt att Billy Idol efter Generation X tog vägen mot mainstreamrock och pop, det som punken ursprungligen var en protest mot, kan vi väl sitta och garva åt lite till mans. Eller så kan man fråga nån i rätt ålder...

En av de bästa punklåtarna 1977 var Generation X:s magiska lilla singel Dancing With Myself. Det är en sån där låt som fortfarande kan få folk i 50-årsåldern att börja hoppa våldsamt upp och ner, knäppa ölringar och gå ner på knä och yla mot månen. Så bra är den.

Lägg sedan till Anarchy In The UK, Teenage Kicks, Sheena Is A Punkrocker och Oh Bondage Up Yours så är kvällen räddad.

När Generation X släppte sin första LP var dock inte Dancing With Myself med på låtlistan. LP:n kom nästan ett år senare och då hade den givetvis spelat ut sin roll för länge sen.

I stället får man Ready Steady Go, som blev Generation X andra hitsingel. Den är bra den också, även om man kanske inte får riktigt lika mycket gåshud.

Generation X var ett produktivt band, mellan 1978 och 1981 spelade gruppen in hela fyra LP-skivor. Men det är för den första plattan, och för Dancing With Myself, man ska komma ihåg Generation X (nej, det är inte ironi).

Nr: 1832/2222

* Åldrar vars barndom sammanfaller med Staffan Westerbergs barnprogram i tv. Det har ingen tänkt på. Det hade nästan varit underligt om inte Lilla Blå och Vilse i pannkakan inte skapat några ironiker.

1 kommentar:

  1. Skitbra skiva som i mina öron är klart roligare än debutalbumen från Pistols, Damned och Clash. Fast de ansågs kanske vara lite för konventionella i jämförelse?

    SvaraRadera