The Musical Box: Indiskinspirerad acid-psykedelia

söndag 12 juli 2015

Indiskinspirerad acid-psykedelia

MYTHOS – MYTHOS - 1972

Tyska Mythos bjuder på sin första LP in till en irrfärd genom krautrockens eget kosmos. Det är dock en något förvirrad tillställning man hamnar på. Det är spacerock, men inte hela vägen. Det är psykedelia med inslag av österländska toner, det finns spår av folkmusik och klassiskt.
Jo, det är mycket på en gång och Mythos ger ett lätt virrigt intryck. Ibland är jag helt övertygad om att skivan absolut ska stå samma fack som Quintessence indiskinspirerade acid-psykedelia, George Harrisons Godess Of Fortune och de där otaliga RASA-skivorna.
Vid andra tillfällen är jag beredd att ställa Mythos första skiva vid sidan av Pink Floyds Ummagumma, som ger samma känsla av jammigt experiment och äventyrslust.

Någon gång har jag lekt med tanken att placera detta tyska undergroundband tillsammans med holländska Focus och Ekseption.

Men man kanske inte ska lägga för mycket tid på dividerande och katalogiserande. Det har ju faktiskt ingen som helst betydelse för upplevelsen.

Det räcker med att veta att det är en sjysst spacerockplatta med rötterna i österländsk musik.

Att det därför kan vara en spännande och lite annorlunda LP. Men jag påstår dock inte att Mythos är någon av mina stora favoriter.

Nr: 389/2222

2 kommentarer:

  1. Har inte följt detta Berlinband kronologiskt och vill inte påstå att jag hört alla deras skivor. Men med min ringa kännedom om deras utgivningar, skulle jag påstå att man började som rockband och slutade som ett band med dragning åt synthållet. Läste i en tysk tidning att bandets ledargestalt,Stephan Kaske, hade Jethro Tull som förebild. Sedan brukar du ju varna för om vokalisten har stark brytning och har man en gång hört Stephans röst så känner man igen den, alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är Mythos första LP som i princip är helt instrumental förutom något enstaka stycke. Det borde jag nog nämnt i texten.

      Radera