The Musical Box: Västkustpsykedelia och bluesrock

onsdag 1 juli 2015

Västkustpsykedelia och bluesrock

STEVE MILLER BAND – CHILDREN OF THE FUTURE – 1968

Vilken fantastisk debutplatta detta var för Steve Miller Band. Children Of The Future är en av 60-talsklassikerna, om än inte lika välkänd som andra storheter.
Nej, Steve Miller Band är definitivt inte bara 80-talets hitlistepop med låtar som Fly Like An Eagle, The Joker och inte minst Abracadabra. Steve Miller var med redan under ”The Summer Of Love”.

Children Of The Future är amerikansk västkustpsykedelia, skumma ljudeffekter och brittisk bluesrock. Både störande experimentell och djupsinnig, eventuellt inrökt på gränsen till sövande, suggestiv.

Man kan ana stämningen från hippiekollektiven och hela den eran. Brittisk bluesrock förmodligen för att skivan är inspelad i England 1968 under ledning av producenten Glyn Johns, som året innan jobbat med Rolling Stones och Their Satanic Majesties Request.

Det spännande är att skivan består av två musikaliska delar. Den första delen, som är lika med förstasidan, har klara tendenser av psykedelisk experimentpop. Här kan den som känner Steve Miller Band från 80-talet säkert känna igen sig i vissa avsnitt, inte minst You´ve Got The Power.
B-sidan lutar mer åt blueshållet. Om det var meningen eller om det bara är en tillfällighet vet jag inte. Närmast vill jag jämföra låtarna här med det Fleetwood Mac och Chicken Shack gjorde under samma period, men med en ganska tydlig amerikansk touch.

Children Of The Future fick ingen större uppmärksamhet 1968, därför har aldrig varit särskilt enkel att få tag på. Det har inte blivit lättare med åren.

Nr: 1266/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar