The Musical Box: Vol 3 – andra och sista från Traveling Wilburys

måndag 6 juli 2015

Vol 3 – andra och sista från Traveling Wilburys

TRAVELING WILBURYS – VOL 3 – 1990

Vol 3 är andra och sista albumet från supergruppernas supergrupp Traveling Wilburys. Någon volym 2 fanns det aldrig, och kommer aldrig att finnas. Gruppen var ett skämt, ett kul projekt, och då blev det så.
Däremot finns en Vol 1, som nog är en av alla tiders mest välkända rockalbum, och ett av de mest kommersiellt framgångsrika också för den delen. Bob Dylan, Tom Petty, Jeff Lynne och George Harrison och Roy Orbison hade ju en viss dragningskraft på skivköparna.

På andra skivan saknas dock Roy Orbison, som avled strax efter att inspelning av första LP:n var klar.

Traveling Wilburys tredje volym är av naturliga skäl inte lika spännande som första plattan. Dels var nyhetens behag borta, dels var Roy Orbison inte längre i livet. Hur stor inverkan det hade kan man alltid fundera över.

För det tredje hade våra superstjärnor förmodligen också tröttnat lite på sitt projekt. Vol 3 är inte lika sprudlande frisk och energisk, även om det självklart är en välgjord rockplatta.

Felet är att den låter lite för mycket som en vanlig rock-LP, lite för vanlig för att vara gjord av en samling originella superstjärnor.
Jag har dock letat upp ett par spännande låtar. Först Cool Dry Place som påminner mig lite om Dylans Highway 61 Revisited eller varför inte Stuck Inside Of Mobile.

Sen kan jag inte låta bli rockiga, halvgalna Wilbury Twist, som trots att det är skivans sista spår är den bästa och roligaste.

Men trots det, Traveling Wilburys tredje volym når inte alls upp till samma rolighetsgrad som sin föregångare.

Nr: 1096/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar