The Musical Box: En av rockhistoriens stora

torsdag 20 augusti 2015

En av rockhistoriens stora

MICK RONSON – HEAVEN AND HULL – 1994

Utgiven två år efter Mick Ronsons död var risken stor att Heaven And Hull kunde blivit en spekulativ och smaklös avslutning för en av rockhistoriens stora gitarrister. Men Heaven And Hull klarar balansen och blir i stället en fantastisk avslutning och sammanfattning av en otrolig musikkarriär.
Mick Ronson hade en 30 år lång karriär som gitarrist. Men trots att han själv bara gav ut två album under sin livstid spelade han med alla de stora. Listan är lång; Bob Dylan, David Bowie, Lou Reed, John Mellencamp är bara några i raden.

Ronson producerade också en lång rad artister och skivor. Men mest ihågkommen är han förmodligen för sitt livslånga samarbete med Mott The Hooples Ian Hunter.

Heaven And Hull var det projekt Ronson jobbade med strax innan han dog. Det skulle blivit hans tredje soloalbum, men han hann aldrig färdigt.

Skivan färdigställdes i efterhand under ledning av hans hustru Suzanne. Ett riskfyllt företag, men resultatet blev förvånansvärt bra.

Jobbet är gjort med omsorg och på ett försiktigt sätt som ger Mick Ronsons låtmaterial full rättvisa.

Heaven And Hull visar också Mick Ronsons storhet och att han var respekterad av andra artister.

Flera av dem medverkar på skivan; David Bowie, Chrissie Hynde, John Mellencamp och givetvis Ian Hunter som i skivans sista (extra) spår hyllar sin gamle vapendragare i en liveupptagning av All The Young Dudes uppbackad av Roger Taylor, Brian May och John Deacon i Queen. Det känns som ett stort ögonblick.
För mig har Heaven And Hull samma kraftfulla dignitet som George Harrisons Brainwashed, en skiva som färdigställdes efter hans död av sonen Dhani. Albumet kom 1994 på CD men har nu även släppts på vinyl. Rekommenderas!

Nr: 1863/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar