The Musical Box: Intensiv, men seg som sirap

fredag 21 augusti 2015

Intensiv, men seg som sirap

PHANTASIA – PHANTASIA – 1971

Phantasias demo-LP från 1971 pressades ursprungligen bara i 25 exemplar av bandet själv, men det var inget skivbolag som nappade. En så obskyr sak finns givetvis sedan ett antal år som reissue, vilket är någon slags kulturgärning.
45 år senare är skivan nämligen något helt annat än en bortglömd inspelning av ett bortglömt rockband från det tidiga 70-talet.

Inspelningen skulle kunna vara en dörr in till 70-talets psykedeliska pop, vare sig det var tänkt så eller inte. En skiva som skulle få dem som inte var med att inse vad det handlade om, om den tidens anda.
Phantasia, som lär ha kommit från amerikanska södern, Missouri, gör inga som helst ansträngningar att producera någon form av hitlistepop.

Bandet sätter sin agenda redan i första spåret. Det närmaste jag kommer att tänka på är Steppenwolf och deras ballader på album som At Your Birthday Party och For Ladies Only.
En inrökt, inkrökt form av hippiemusik, seg som sirap men intensiv och lockande på samma gång som den säkert avskräcker. Jag kan förstå varför skivbolagen i början av 70-talet sa nej.

Om man vill ta i skulle man kunna använda det mer än slitna uttrycket att Phantasia var långt före sin tid.

Detta eftersom musiken nästan säkert skulle fungera bättre idag än den gjorde då.

Jag gissar att musik som den Phantasia gjorde 1971 idag skulle vara mycket intressant för åtminstone skivbolag som letar musik lite längre ut än i mainstreamfåran.

Nr: 1270/2222

2 kommentarer:

  1. Har aldrig hört Phantasia tidigare. En låt hittade jag på nätet. Spår 3 på sida A. I talk to the moon. Klart intressant. min svenska leverantör tar 239 för LP;n. Köpa? Hur är ljudet på inspelningen, tycker du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljudet är rent och snyggt, inte något "demoljud" alls. Gillar du I Talk To The Moon kommer du att hitta fler bra låtar.
      För 239 hade jag köpt den, köpte mitt ex från Tyskland för ungefär samma kostnad.
      Det finns förresten två olika LP-skivor, den lite billigare (för ca 200-250) innehåller en skiva. Den dyrare (350 ca) innehåller även en andra demoskiva med spår enbart på ena sidan.

      Radera