The Musical Box: Frankrikes svar på Pink Floyd

fredag 25 september 2015

Frankrikes svar på Pink Floyd

PULSAR – HALLOWEEN – 1977

Har du spelat sönder dina Pink Floydskivor? Kan varenda ton på Dark Side Of The Moon, visslar i sömnen de inledande tonerna från Pigs on The Wing eller Echoes... 
För den som behöver något nytt, men ändå väldigt mycket Pink Floyd, kan franska Pulsar och gruppens tredje album Halloween vara något att lägga vantarna på.

Trots sitt tämligen misslyckade yttre, skivomslaget antyder något helt annat än progressiv symfonisk rock, snarare romantik, Liberace eller till och med soulpop. Den delen av detta album blev inte lyckad.
Resten, det vill säga det som finns på vinylskivan, är det precis tvärtom med. Det är lysande, det är fascinerande och när man är på rätta humöret – magiskt.

Det finns här ett antal sådana där musikstycken man bara längtar efter ska dyka upp på skivor, men ytterst sällan gör det. Referenserna till Pink Floyd och Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals och Meddle finns där hela tiden.
Samtidigt har Pulsar ett mycket eget och säreget sound som ger gruppen en helt egen plats i progrockens himmel. Jag skulle vilja blanda in tidiga Genesis i sammanhanget också men jnser att då skulle den här texten blir ännu mindre begriplig än vad den redan är.

Halloween består egentligen av två musikstycken, de två sviterna Halloween Part 1 och Halloween Part 2 uppdelade på var sin sida av skivan.

Att det är ett konceptalbum med en löst sammanhållen historia (det är där skivomslaget kommer in i bilden) är tämligen ointressant (som nästan alltid när det hanmdlar om konceptalbum), det är musiken som är det intressanta och helt avgörande.

Kan inte annat än rekommendera detta album trots att jag är mycket väl medveten om att LP-skivor med franska progrockgrupper från 70-talet kan vara svåra att få tag på i Sverige.

Nr: 1231/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar