The Musical Box: Grapefruit på djupt vatten

tisdag 29 september 2015

Grapefruit på djupt vatten

GRAPEFRUIT – DEEP WATER – 1969

Andra LP:n från okända storebrorsan till Malcolm och Angus Young i AC/DC ser intressant ut. Omslaget har alla de rätta attributen, lovar psykedelia och inrökt pop.
Det skulle kunnat vara den perfekta fortsättning på Grapefruits debutskiva Around Grapefruit från året innan, som var en psykedelisk pop-pärla i samma dimension som Sgt Pepper och Hollies Butterfly.
Men någonting hade hänt. I stället för att fortsätta på den inslagna vägen, som hade lovordats av både John Lennon och Paul McCartney gav sig George Alexander (AC/DC-brorsan) ut på djupt vatten (vilket man i och för sig skulle kunnat gissa sig till).

Deep Water är en lite märklig blandning av soulpop, psykedelisk beatpop, blues och country. För min del funkar det inte alls lika bra som på Around Grapefruit.

1969 års upplaga av Grapefruit påminner här mer om The Band än The Hollies, mer om Three Dog Night än Beatles.

Ibland har jag fått för mig att det skulle varit någon slags parodi, att efterlikna storheter som Lemon Pipers och Ohio Express, alltså bubblegumpop.

Men så är det inte. Deep Water är helt enkelt inget annat än en ganska tråkig och oinspirerad uppföljare till ett lysande debutalbum.

Att LP:n i sin originalpress räknas som en mindre raritet och därför betingar ett tämligen högt pris på andrahandsmarknaden beror enbart på George Alexander och AC/DC.
Han spelade förresten in en låt ihop med sina yngre bröder i mitten av 70-talet, I´m A Rebel, där Alexander stod för sångrösten i stället för Bon Scott. Låten gavs dock aldrig ut av AC/DC. Däremot gjorde hårdrockhjältarna Accept en cover av den senare.

Nr: 356/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar