The Musical Box: Johnny Mopeds Cycledelic

måndag 14 september 2015

Johnny Mopeds Cycledelic

JOHNNY MOPED – CYCLEDELIC – 1978

När Johnny Mopeds enda fullängdare – Cycledelic - i början av 90-talet av Guinness Encyclopedia of Popular Music utnämndes till ett av de bästa punkalbum som någonsin spelades in återförenades bandet och gjorde en ny LP, The Search For Xerxes. Men den här texten ska handla om Cycledelic, denna lilla fullkomligt vidriga, respektlösa och underbara punk-LP.
Man kan nog hävda att Johnny Moped var med och skapade punken. Bandet var igång redan 1974 och var ett av de första banden som spelade live på legendariska Roxy Club vid Covent Garden i London.

Där bestod sällskapet av pionjärer som The Damned, X Ray Spex och Buzzcocks. Nu snackar vi den innersta kretsen, de verkligt initierade, de som var med från början.

Första låten Johnny Moped spelade in var singeln Little Queenie, en cover rätt upp och ner stulen från Chuck Berry. Jodå, låten finns med på Cycledelic också.

Fullt naturligt splittrades bandet direkt efter att skivan släppts. Fundera inte över varför. Det var en naturlag, alla punkband splittrades efter en skiva.

Skillnaden med de här hjältarna var att Johnny Moped återuppstod 16 år senare, tack vare en yrvaken skribent på Guinness Encyclopedia of Popular Music som lyckades dra sig till minnes deras enda och helgalna LP.
Den där skribenten hade rätt. Johnny Moped är ett av de legendariska punkbanden. Cycledelic är ett av de ärligaste, och därmed ett av de bästa, punkalbum som någonsin spelades in.
Nr: 1044/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar