The Musical Box: Kemiskt ren synthpop

onsdag 23 september 2015

Kemiskt ren synthpop

KRAFTWERK – THE MAN MACHINE – 1978

Om man bestämt sig för att bara ha en enda synthskiva i samlingen är det The Man Machine man ska ha. Det är inte det helt perfekta albumet, det går att ha synpunkter på hur långa låtarna är. Men jag påstår att det här är LP:n som gäller.
The Man Machine är raffinerad, kemiskt ren synthpop där balansen mellan experiment och underhållning är i det närmaste perfekt. Det är en ren njutning att lyssna på skivan.

The Robots, LP:ns stora hitlåt, är nästan irriterande ofelbar. Det är nästan så man blir arg för att det är så självklart.

Ralf och Florian kom ju egentligen bara på några ganska primitiva synthriff och föreställde sig själva som robotar. Men det går inte att låta bli att älska det. De träffade mitt i prick.

När jag ändå är inne på låtar måste jag också nämna The Model som är en ypperlig popmelodi. Neon Lights har jag däremot svårare att komma till tals med, den är lite för positiv...

Men å andra sidan bryter den av den deprimerande spöklika stämningen Kraftwerk alltid har en tendens att skapa. Det får den där rysktalande roboten i The Robots att inte bli fullt lika iskallt svårtillgänglig.
The Man Machine är inspelad under Kraftwerks allra mest kreativa period. I min värld är det bara Trans-Europe Express av Kraftwerks album som kan konkurrera. Kraftwerk blev aldrig bättre än så här. Rekommenderas!

Nr: 704/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar