The Musical Box: På håriga magra ben

torsdag 24 september 2015

På håriga magra ben

MAGMA – MËKANÏK DËSTRUKTÏW KÖMMANDÖH - 1973

På håriga magra ben och med de oklippta tånaglarna rasslande mot linoleummattan (parketten för den som bor i finare kvarter) tassar Magmas Mëkanïk Dëstruktïw Kömmandöh in i ditt undermedvetna. Med en sur doft av otvättade strumpor gör den sig hemmastadd och slår sig med en grymtning ner i ditt inre vardagsrum. En gastkramande känsla av förruttnelse och död sprider sig.
Mëkanïk Dëstruktïw Kömmandöh är svår att hålla ifrån sig. Den är tvär och nästan otäck. De monotona upprepningarna är effektfulla, ohyggligt suggestiva och skapar en manisk kaotisk stämning.

Musiken blir en mäktig mur, någon har sagt att den påminner om en Wagneropera eller om den moderna tyske kompositören Carl Orffs verk. Magma är dock ingen tysk grupp, de är fransmän.

Men språket det sjungs på är ett eget hemlighetsfullt språk (kobaïan) uppfunnet av bandledaren och trummisen Christian Vander. Uttrycket blir grovhugget och rått – naturalistiskt djuriskt - direkt från hjärtat och omöjligt att skilja från musiken.
Mëkanïk Dëstruktïw Kömmandöh är Magmas tredje LP och det album som sägs gett upphovet till den franska svårdefinierade musikstilen zeuhl (vilket är ett ord hämtat ur Magmas kobaïanska ordförråd), som under en period, inte minst under 70-talet, togs upp av ett flertal franska progressiva rockgrupper.

Mëkanïk Dëstruktïw Kömmandöh rekommenderas till dem som tröttnat på allt annat.

Nr: 2025/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar