The Musical Box: Rest in peace Focus

torsdag 3 september 2015

Rest in peace Focus

FOCUS – MOTHER FOCUS – 1975

Mother Focus har kallats ”Den sista anständiga Focus-skivan”. Den diskussionen tar inte jag. Vad jag däremot kan konstatera är att Mother Focus har ett annat sound än sina föregångare.
Att den knappast är vad man skulle kunna förvänta sig av ett band med låtar som Hocus Pocus och Sylvia i sitt CV. Mother Focus är i stället en relativt nedtonad jazz- och funkinspirerad skiva.

Jan Akkerman och Thijs van Leer märks det inte mycket av. De satt väl i var sitt hörn av studion och surade och bara längtade efter att det skulle vara över.
Oinspirerad är dock det sista den här skivan är. Men det är nog så att Mother Focus kräver mer av sina lyssnare än Focus tidigare album. Det tar ett tag innan förvåningen lagt sig och man börjar uppskatta musiken.

Och att man till slut förstår att basisten Bert Ruiter ligger bakom det mesta...och att det är riktigt bra.

Två favoriter kan jag skaka fram med en gång, I Need A Bathroom, som är sagolikt rolig, och funkiga, fräcka Hard Vanilla.

Jag gillar med andra ord Mother Focus, även om jag inte riktigt kan ta till mig att det skulle vara ett album av Focus...
Å andra sidan är det kanske just därför jag gör det.

Jag kan absolut tänka mig att många av Focus gamla fans drog öronen åt sig och skakade misstroget på huvudet när de fick höra skivan första gången. ”Rest in Peace Focus” var det nån som skrev.

Nr: 729/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar