The Musical Box: Sabbath inte Sabbath utan Ozzy

lördag 26 september 2015

Sabbath inte Sabbath utan Ozzy

BLACK SABBATH – HEAVEN AND HELL – 1980

Jag har all respekt för Ronnie James Dio som sångare. Jag kan se storheten i hans låtskrivande och hans fascination för det överjordiska och underjordiska. Heaven And Hell är hans första platta som sångare i allas vårt kultband Black Sabbath. Tyvärr är också detta sabbathalbum det första på vägen mot mainstream metal.
Man kan säga vad man vill om Ozzy. Men vad han gjorde för och med Sabbath är något helt annat än Dio. Trots att sabbathskivorna innan, Technical Ecstasy och Never Say Die, är riktigt tråkiga plattor är det åtminstone Black Sabbath.
Nej, för en gammal hardcorefan är inte Heaven And Hell det man vill ha. Albumet har mer gemensamt med Alice Coopers 80-tal än med Paranoid. Det är med den här LP:n hålet uppstår som gör att man utan dåligt samvete kan hoppa av cirkusen.

Nog sagt om detta. Heaven And Hell är ändå ganska bra metal. Det är dock inte något Black Sabbathalbum i min mening. Stilmässigt har det inte mycket med originalet att göra. Är ni med på skillnaden?

Och jag tycker Ronnie James gjorde en bra insats. Här finns en rad riktigt sjyssta metallåtar, Children Of The Sea inte minst, som dock har mer med Rainbow än Sabbath att göra.

Nr: 237/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar