The Musical Box: Skön ton och udda anslag

tisdag 8 september 2015

Skön ton och udda anslag

ALICE – ALICE – 1970

Alice första LP sägs vara en milstolpe inom fransk progressiv rock. Det är en av de första franska progrockskivorna. Det är en fräck platta där Alice inte drar sig för att ge sig ut i okänt land.
Att de hade koll på vad de engelska banden höll på med i slutet av 60-talet och början av årtiondet efter är också klart. Alice hämtade säkert inspiration från både Jethro Tull, Moody Blues, psykedelia och fransk folkmusik. Jag kommer närmast att tänka på album som Jethro Tulls Benefit eller varför inte Surrealistic Pillow.
Den där märkliga kombinationen gör Alice debutskiva till rolig att lyssna på och en sån där LP man gärna återkommer till flera gånger. Alice har en skön ton och ett lite udda anslag som får åtminstone mig att haja till lite extra.
Alice spelade bara in två LP-skivor. Bandet hittade aldrig sin rätta publik (eller så hittade inte publiken dem) och medlemmarna försvann iväg till andra konstellationer bara en kort tid efter andra LP:n Arrêtez le Monde (1972).

Många kännare anser den LP:n vara en bättre progrockplatta än debutskivan. Jag påstår tvärtom, jag gillar första skivan lite bättre som har en något kantigare stil än den mer ”välanpassade” Arrêtez Le Monde.

Nr: 2031/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar