The Musical Box: Som ett brölande ånglok

söndag 27 september 2015

Som ett brölande ånglok

FOGHAT – ENERGIZED – 1974

Det här är en av de allra bästa album som Foghat pressade ner i svart vinyl, Energized från 1974. Den är som ett brölande ånglok, en skenande elefant med dammet yrande. Svettig och stökig boogierock fullpumpad med adrenalin. Det är inte Foghats bästa - det är Fool For The City - men Energized är inte långt ifrån.
Det är dessutom en platta där Foghat för ovanlighetens skull lämnar sin vanliga boogierock för att experimentera. Och det lyckas. I låten Step Outside ger sig nämligen Lonesome Dave på funk och öser på i bästa James Brown-stil. Det funkade (!) för Foghat också.

Men den är inte skivans bästa spår. Det finns flera kandidater. Honey Hush är en brutal öppnare. Ruffiga, stökiga, helvilda Wild Cherry och fläskiga Home In My Hands är också lysande boogie.

Sen gillar jag när Foghat ger sig på Buddy Hollys That´ll Be The Day. Det finns säkert de som tycker att Foghat här massakrerar den låten med både köttyxa och slaktkniv, men den är bra!

Den här skivan kom in tidigt i min samling, jag köpte den ungefär samtidigt som den kom ut i affärerna.

Visst kan man anklaga Foghat för att inte vara särskilt nyanserade eller smarta. Men Energized håller ställningarna. Den är vild.

Nr: 861/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar