The Musical Box: Sparks – ingen one-hit-wonder

fredag 18 september 2015

Sparks – ingen one-hit-wonder

SPARKS – A WOOFER IN TWEETER´S CLOTHING – 1973

Att Sparks inte var en one-hit-wonder visade deras andra LP. Mest beroende på att inte heller den, i likhet med debutskivan, innehöll några hits. Närmast kom Girl From Germany som var nära att ta sig in bland de 100 i USA.
Det är förresten en sagolikt ironiskt låt som tar upp folks (amerikaners) ovilja mot tyskar...men att köra tyska bilar (mercedes) har de inget emot.

A Woofer In Tweeter´s Clothing, som trots frånvaron av hits, är fullmatad med såna där små ironiska kommentarer prydda av läckra och fräcka melodier som bara bröderna Mael kunde vara upphovsmän till.

Nästan varenda låt på LP:n har något mycket speciellt att berätta, till exempel historien om mannen som brukade köra på andras bilar bara för att få träffa folk (om jag nu fattat saken rätt).

Enda gången Sparks misslyckas är i låten The Louvre där de försöker sig på att sjunga på franska, vilket de inte är särskilt bra på, vilket gör att det blir mer parodi på dem själva än vad det nu var tänkt att bli. Men såna där små missar får man ta. A Woofer In Tweeter´s Clothing är som helhet ett bländande popalbum.
Dock är skivan inte lika blixtrande innovativ och experimentell som debutskivan, då bröderna kallade sig Halfnelson. Möjligtvis hänger det på producenten (vilket påpekas på en mängd sajter).

Sparks bytte ut Todd Rundgren mot James Lowe som fick för sig att göra Sparks lite mer lättillgängliga, vilket egentligen inte var en söärskilt bra idé. Bröderna Mael fick som sagt ingen större hit på sin andra skiva heller.

Nr: 2039/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar