The Musical Box: Thin Lizzys mainstream metal

söndag 27 september 2015

Thin Lizzys mainstream metal

THIN LIZZY – THUNDER AND LIGHTNING – 1983

Jag skulle kunna hävda att Lizzys allra sista album är ett försök att hänga på en trend, att det bara är mainstream metal – vilket det är. Att Thunder And Lightning förlorar så mycket på den typiska 80-talsproduktionen att den därför bara blir ännu ett hårdrockalbum i mängden – vilket det gör.
Man skulle också kunna påstå att LP:n egentligen är en hyfsat bra rockplatta från Lynott – vilket det förmodligen är. Men i så fall måste man se bakom både de ylande stendöda metalgitarrerna och den bombastiska produktionen för att hitta skivans rätta jag.

Tar man sig in bakom den där glittriga ytan inser man att flera av låtarna faktiskt är bättre än vad man tror. Men då måste man ge Thunder And Lightning mer än en chans.
Metalgitarren kan man med säkerhet skylla på John Sykes som inför inspelningen ersatte gamle ärrade Snowy White. Jag är inte alls säker på att Thunder And Lightning fått det soundet annars. Då hade förmodligen LP:n låtit som ännu ett i raden av bra men till slut ganska tjatiga Lizzyalbum.

Så jag vet inte vad som egentligen var bäst...vilket å andra sidan kanske kvittar nu för tiden. Min slutsats blir dock att Thunder And Lightning är en helt okej LP att ha i samlingen, även om man nödvändigtvis inte behöver spela den allt för ofta.
The Sun Goes Down, Cold Sweat och Bad Habits är mina favoriter. Albumet kom förutom som enkel-LP dessutom i en version där en liveinspelning med fyra låtar skickades med på en egen vinylskiva. Det är den jag har.

Nr: 2015/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar