The Musical Box: Vem trodde de att de var?

lördag 19 september 2015

Vem trodde de att de var?

DEEP PURPLE – WHO DO WE THINK WE ARE – 1973

Var det här det tog slut?
Vad var det som hände?
Vilka trodde de att de var egentligen?
Hade Deep Purple tappat greppet på Who Do We Think We Are?
1972 var Deep Purples stora år med album som Machine Head och Made In Japan. 1973 skulle bli ännu bättre, trodde man...
Men så blev det inte. Who Do We Think We Are är ett par steg tillbaka för Deep Purple.Var det bandets ambition att ständigt röra sig framåt, att hela tiden utvecklas som till slut blev för mycket?
Nej, jag tror inte det. Jag tror det helt enkelt handlade om att de inte kom överens. Who Do We Think We Are blev den sista plattan med Deep Purples Mark II-upplaga.

Efter den här plattan lämnade Gillan och Glover bandet. Man kan ju bara gissa hur spänt läget var i inspelningsstudion. Vet man det tycker man kanske inte det är så konstigt att Who Do We Think We Are blev som den blev.
Hur bra är då den här LP:n?
Nja, det är så klart en bra rockplatta jämfört med nästan allt annat som dök upp ungefär vid samma tid. Problemet är att de album Deep Purple släppt åren innan var så ohyggligt starka saker.

Att jämföra Who Do We Think We Are med In Rock, Fireball eller Machine Head går inte. Å andra sidan är detta en betydligt bättre skiva än nästan allt annat Deep Purple skulle kränga ur sig senare...

Ett annat problem är tempot. Who Do We Think We Are är en ganska seg sak som mal på i samma tempo i låt efter låt.

Undantaget är Rat Bat Blue, men den lever mest på grund av Jon Lords bländande keyboarduppvisning.

LP:ns stora hitlåt My Woman from Tokyo - som på min skiva är så sönderspelad att den idag är svår att lyssna på med allt knaster - är trots allt lite träig.

Åtminstone om man jämför med Highway Star...
Men se det så här. Who Do We Think We Are är en rockklassiker från 70-talet.

Har man inget direkt personligt förhållande till Deep Purple sedan tidigare är detta en rätt fräck hårdrockplatta. Men något av Deep Purples bästa album är det inte.

Nr: 1325/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar