The Musical Box: Bra svensk postpunk...från Jönköping

lördag 10 oktober 2015

Bra svensk postpunk...från Jönköping

DANSDEPARTEMENTET – NIAGARA – 1986

Dansdepartementet blev naturligtvis aldrig några stora hjältar i Jönköping. Men det blev inte ens Cardigans...kom inte å tro att du ä nåt...snorvalp...
Däremot gick de hem i Stockholm och på flera andra håll också. Dansdepartementets svåra domedagsrock - gothrock skulle man nog säga nu för tiden - hade utan tvekan något särskilt. Idag skulle man nog kunna jämföra dem med Imperiet, Killing Joke (vilket tydligen är populärt att göra) och kanske Joy Division.

Niagara är bandets andra platta. Deras första LP – Dansdepartementet – spelades av ekonomiska skäl in live och är hos vissa samlare av svensk punk och postpunk riktigt eftertraktad. De gjorde en tredje LP också, Verklighetens Dag, men då hade de ändrat stil och tappade nog en hel del anhängare på det.
Niagara kan nog sägas vara den LP där Dansdepartementet är som bäst. Det är mörkt, ödsligt och stämningen är psykotiskt skruvad. Man kan inte påstå att det är trevlig bakgrundslyssning precis, det är precis tvärtom.

Dansdepartementet är, trots sitt namn, inga lättsamma musiker. För min del är jag lite förvånad. Innan jag fick tag i skivan visste jag visserligen att den här jönköpingsgruppen ansågs vara riktigt, riktigt bra. Men att de var så här bra visste jag inte.

Dock kan man väl med bestämdhet också säga att deras musik idag känns lite daterad och lite för 80-talsmässig. Men det är å andra sidan precis samma problem som nästan all musik från mitten av 80-talet dras med.

Men givetvis. Hittar du den här plattan - och är bara lite intresserad av hur bra svensk postpunk kunde låta – då ska du absolut köpa den.

Nr: 557/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar