The Musical Box: En laddad kollision

måndag 12 oktober 2015

En laddad kollision

JACK BRUCE – SONGS FOR A TAILOR – 1969

Det är den lite märkliga kombinationen som gör Jack Bruce första soloplatta så enormt spännande. Inte nog med att den gamle creambasisten lyckats få med George Harrison*, han har dessutom stämt träff med jazzrockarna Colosseum och gitarrernas häxmästare Chris Spedding.
Under ledning av Felix Papalardi, producenten bakom det magiska soundet på Disraeli Gears, blev det mötet elektriskt på mer än det vanliga sättet. Songs For a Tailor är en positivt laddad kollison mellan bluesrock, psykedelia och Canterburyscenens experimentella jazz.

Det är en LP jag absolut vill rekommendera. Jack Bruce lyckas tillsammans med sina vänner konstruera musik som håller ihop trots att det egentligen känns som ett omöjligt projekt.
För den som kan sina West Bruce And Laing-skivor är den ett måste. Den som nån gång fascinerats av Mountains brutalitet kommer också att uppskatta Songs For A Tailor. Skivan har allt det, men även ett välbehövligt och synnerligen uppfriskande drag av jazzrock tack vare Colosseums John Hiseman och Dick Heckstall-Smith.

Det går inte att passa in Songs For A Tailor bland de sena 60-talets stereotyper (jo, det skapades sådana redan då). Det är en LP som på sitt eget sätt är unik.

Nr: 2051/2222




* Dock bara på ett spår, inledande Never Tell Your Mother Shés Out Of Tune, och då under ett av alla hans täcknamn, L´Angelo Misterioso. Men man kan inte påstå att Harrison spelar någon direkt framträdande roll i låten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar