The Musical Box: Inte vilken LP som helst

lördag 31 oktober 2015

Inte vilken LP som helst

JEFF BECK – BLOW BY BLOW – 1975

Oj, vilken platta. Skivan är helt instrumental, men Jeff Beck hanterar sin gitarr med sån känsla, fantasi och skicklighet att det inte går att slita sig. Blow By Blow är inte vilken LP som helst, jag påstår att den borde räknas som en av de stora.
Efter en rad framgångsrika rockalbum kom Jeff Beck 1975 ut ur garderoben. De tidigare skivorna, med bland andra Jeff Beck Group (med diverse olika sättningar), var rockplattor.

Legendariska Truth från 1968 och Beck-Ola från året efter anses vara några av de album som påverkat hårdrockens utveckling allra mest, inte minst Led Zeppelin.

Blow By Blow är Becks första riktiga soloplatta, men här visar han upp en helt annan sida. Blow By Blow är lite överraskande en jazzrockplatta.

Resultat är mycket bättre än jag skulle våga tro. LP:n går att mäta med vilken annan som helst i genren. Tuffa stenhårda funk- och rockriff blandas med väl avvägda jazztoner och i bakgrunden nästan svävar trummisens finstämda komp.

Blow By Blow är en av de där plattorna det är svårt att slita sig från när man väl lycjkats ta sig in i musiken. För en gammal rocksnubbe kan den till en början så klart tyckas lite väl softad, men det är ett hinder man enkelt tar sig förbi via ett par genomlyssningar.
Men så är Jeff Beck också en av de tre stora gitarristerna som i mitten av 60-talet kom fram genom Yardbirds, Jimmy Page och Eric Clapton var de andra två.

Nr: 2052/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar