The Musical Box: Jönköpings svar på Toto

söndag 11 oktober 2015

Jönköpings svar på Toto

FORTUNE – TURNING POINT – 1990

Om Fortune ville vara Jönköpings svar på Toto och Foreigner vet jag inte. Men det är den första tanke som slår mig när jag lyssnar på deras LP Turning Point. Snygg välgjord pop med en massiv ljudbild, mycket gitarrer, stämsång och trevliga melodier.
Ganska klistrigt och lite tjatigt. Inte min grej alls. De Toto-skivor jag en gång i tiden hade i samlingen har för länge sedan fått lämna. Men eftersom det här är ett jönköpingsband gör jag ett undantag. Och i början av 90-talet var det precis så här det skulle låta, så man kan ju inte klandra Fortune.

Det exemplar som finns i min samling är dessutom ett recensionsex. I skivomslaget ligger den pressrelease Fortune skickade ut. Det är rolig läsning, de gjorde en intervju med sig själva. Här kommer ett litet utdrag:

I vilket fack kan man placera er musik?
Hasse: Vår musik går inte att sätta i nåt fack...
Manne: Det finns bara två fack, bra och dålig musik, förhoppningsvis hör vi till det förstnämnda...
Janne: Det är alltid svårt att sätta etiketter på sin egen musik...
Magnus: F efter Foreigner...
Claes: Lyssna själv, och sätt i fack efteråt...Okej då! Amerikansk västkustrock.

Jaha, är det därför ni sjunger på engelska?
- Nä, det är med tanke på den internationella publiken. Allvarligt talat, så tycker vi det passar bäst med engelsk text på den typen av musik som vi spelar. Engelska är helt enkelt ett bättre rockspråk.
Var och hur har ni gjort skivan?
- Den är inspelad under tiden januari till oktober 1990 i en studio som heter Match Town Studio, belägen i Huskvarna. Vi har producerat själva – med hjälp av teknikern Conny Axelsson.
Vem betalar kalaset?
 - Vi själva. Vi har faktiskt lyckats spela ihop pengar så att det räckte – ungefär – till en LP.
Vad förväntar ni er att ni ska få ut av skivan?
- Skivan är ju ett mål i sig. Men det är ett sätt att få feedback på vad man sysslar med. Dessutom är en LP i ryggen alltid nåt att komma med när man söker spelningar.

Pressreleasen berättar också att Fortune funnits i nio år innan de gav ut sin platta och att de fram till 1990 gjort närmare 70 spelningar främst i jönköpingstrakten.

Nr: 1152/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar