The Musical Box: Mer dancepop än new wave

fredag 16 oktober 2015

Mer dancepop än new wave

THE THE – SOUL MINING – 1983

Soul Mining är en lagom tuff dancepop-LP som dök upp mitt i nya vågen. Men Matt Johnsons The The konkurrerade då främst med storheter som Blondie vilka vid den tiden lämnat punk och new wave för att ge sig ut på dansgolven.
Men The The försökte aldrig gå i Debbie Harrys fotspår, åtminstone inte frivilligt, även om Soul Mining har mer med dancepop än new wave att göra. Skillnaden är att Matt Johnson var alldeles för egensinnig och envis för att passa in i några normala popmallar.

Låtarna på Soul Mining funkade nog på dansgolven, men hade mer gemensamt med Sparks småknepiga ironier, Steve Harleys ohedjade cynismer och andra artrockare långt ut på vänsterkanten.

En sak var säker, The Thes låtar var absolut inga självklarheter och såna där dängor som spelades så ofta att man hann tröttna på dem.

Med facit i hand kan man självklart hävda att Matt Johnson på sin första LP ännu inte hittat sin rätta form, att Soul Mining därför egentligen är en tämligen oengagerande skiva jämfört med vad som skulle komma senare.
Det kan jag hålla med om. Senare album som Infected, Mind Bomb och Dusk är betydligt intressantare och djupare. Men nånstans måste det ju börja, eller hur?

Nr: 658/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar