The Musical Box: Politiskt korrekt av Lynyrd Skynyrd

torsdag 29 oktober 2015

Politiskt korrekt av Lynyrd Skynyrd

LYNYRD SKYNYRD – SECOND HELPING – 1974

Det finns många som menar att Second Helping är sydstatsrocken urkund och bibel. Förmodligen mest för Sweet Home Alabama, sydstatsrocken egen nationalsång. Och bara för den låten skulle man kanske kunna hålla med.
Men vid närmare eftertanke är Second Helping lite för pretentiös och alldeles för politiskt korrekt för det. Lynyrd Skynyrd verkar här försökt ställa sig in hos alla möjliga.

Hos liberalerna via Workin´ For MCA, de hyllar svarta musiker i The Ballad Of Curtis Loew och ställer sig på barrikaderna som drogmotståndare i The Needle And The Spoon. Jag ska inte påstå att det blir fånigt, men det blir lite för mycket.

När dessutom låtarna på grund av det blir liite tråkigare än på debutskivan tappar Second Helping rätt mycket av sin glans.

Kanske är det så att det är whiskeyindränkta första LP:n Pronounced som borde vara både Lynyrd Skynyrds och hela sydstatsrocken viktigaste album i stället?

Den är råare, har en vild och otyglad underton som Lynyrd Skynyrd på sitt andra album verkar försöka släta över och dölja.
Men å andra sidan finns det en del rätt fräcka låtar på Second Helping också, förutom Sweet Home Alabama. Swamp Music är en sjysst rocker, J.J Cales Call me The Breeze gör Lynyrd Skynyrd riktigt bra och The Ballad Of Curtis Loew är precis lika läcker som man skulle kunnat gissa på förhand.

Nr: 462/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar