The Musical Box: Afrikanska rytmer och psykedelia

torsdag 19 november 2015

Afrikanska rytmer och psykedelia

OSIBISA – WOYAYA – 1971

Att lyssna på Osibisa är som att tränga in i en annan tid och annan verklighet. Uråldriga afrikanska rytmer och hymner blandas med psykedelia och jazz och tillsammans skapar en atmosfär av... förvirring och kaos.
Det är musik som stör ordningen och får blodet att rusa även i det mest innehållslösa liv. Osibisa skapade världsmusik långt innan begreppet fanns.
Osibisa bildades i slutet av 60-talet när västafrikanska och västindiska musiker träffades i London. Det blev ett elektriskt möte mellan dessa pionjärer. Till sin hjälp hade de producenten Tony Visconti och konstnären Roger Dean som målade omslagsbilderna till skivorna.
Det är inte tal om annat än att musiken är tidstypisk psykedelisk, men har absolut inte något med den psykedeliska pop som Beatles, Zombies och andra storheter ägnade sig åt under samma tid.

Osibisa går i stället på djupet och ser det på ett mer spirituellt plan. De första plattorna med War efter Eric Burdon och möjligtvis Santanas tidiga album är skivor jag helst jämför Osibisa med.

Woyaya är gruppens andra album och anses vara ett av deras starkaste, tillsammans med debutplattan från tidigare samma år.

Här finns magiska melodier som suggestiva Beautiful Seven, rytmiska Y Sharp och maniska Survival där de afrikanska rytmerna helt för ta över. Rekommenderas!

Nr: 666/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar