The Musical Box: Eddy Grants sommarplåga

lördag 28 november 2015

Eddy Grants sommarplåga

EDDY GRANT – KILLER ON THE RAMPAGE – 1982

Reggaehjälten Eddy Grant hade flera hits i början av 80-talet. Ni kommer väl ihåg Do You Feel My Love*, I Don´t Wannna Dance och Electric Avenue?
Kronan på verket var LP.n Killer On The Rampage 1982. Men jag vill nog inte kalla det reggae, det var mer pop med reggaebeats, men det funkade. Och det var roliga låtar.

Då trodde nog de flesta att Eddy Grant var en nykomling i ”branschen”. Men inte alls. Han hade innan Killer On The Rampage gjort en lång rad soloplattor, den första 1977.

Men han var mer rutinerad än så. Redan 1965 blev han sångare i 60-talsgruppen The Equals, som härjade på 60-talslistorna med låtar som Baby Come Back och några till.

Jag kan tänka mig att Equals var ett tämligen exotiskt inslag på den dåtida brittiska popscenen. Men på den tiden stavade han sitt namn ”Eddie” så det var inte alla som såg den kopplingen.

Eddy, eller Eddie, hade inte mycket med Jamaica att göra heller för den delen. Han kom till England som 12-åring då hans familj emigrerade från Guyana i Sydamerika.

Men trevliga reggaepoplåtar kunde han göra. I Don´t Wanna Dance är fortfarande en alldeles lysande sommarpoplåt, och var en riktig sommarplåga om jag inte minns helt fel...

Eddy Grant fortsatte spela in LP-skivor även efter Killer On The Rampage, men ingen av dem fick något större genomslag, åtminstone inte i Sverige. Gimme Hope Jo´anna** blev dock en hit 1984.

Nr: borttagen ur samlingen, säljes.

* LP:n Can´t Get Enough
** LP:n File Under Rock

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar